torstai 9. joulukuuta 2010

9.12.



Mesileipiä, pipareita ja tähtitorttuja






Piparkakkujen historia ulottuu noin tuhannen vuoden taakse.
 Mausteisia pikkuleipiä sanottiin silloin mesileiviksi.
 Hunajalla makeutetut mesileivät tulivat Eurooppaan ristiretkeläisten mukana.
 Mesileipä oli houkutteleva makupala,
 mutta vain rikkaat ja ylhäiset saattoivat niillä herkutella.
 Hunajan ja jauhojen lisäksi mesileipiin tarvittiin nimittäin kalliita mausteita
 kuten pippuria, kanelia, neilikkaa, inkivääriä ja sahramia.
 Piparkakku sai nimensäkin pippurista.






Keskiajalla piparkakkuja osattiin leipoa vain luostareissa.
Piparkakuissa oli niin vahva tuoksu, että ne kelpasivat lääkkeeksi moniin vaivoihin.
 Vähitellen piparien reseptit kulkeutuivat luostareista sokerileipureille. 
 Saksalaisilla joulumarkkinoilla piparkakut tekivätkin hyvin kauppansa.
 Markkinapiparkakut koristeltiin sokerivedellä ja kiiltokuvilla.






Runsaat sata vuotta sitten suomalaiset pitokokit oppivat 
 leipomaan piparkakkuja. Reseptit olivat pitkään tarkasti varjeltuja salaisuuksia.
 Piparkakkuja oli tarjolla vain suurissa pidoissa ja herrasväen joulupöydässä.





Suomalaiseen joulupöytään kuuluu piparkakkujen lisäksi
 voitaikinasta tehtyjä joulutorttuja.
Joulutorttu on suomalaisten oma  joululeivonnainen.
 Samannäköisiä osataan tehdä muissakin maissa,
 mutta vain Suomen tähti-, ja puolikuutortut liittyvät jouluun.





ps. Olin minäkin mukana leipomassa,
ainakin lähellä tapahtumaa....


2 kommenttia:

  1. Aina sitä onneksi oppii uutta! Mesileivistä en ollut ikinä kuullutkaan :) !

    VastaaPoista
  2. Naukulan Mamma: En minäkään! Aina sitä on pipareita syöty...

    VastaaPoista